sobota, 24. maj 2008

ARHEOLOŠKA IZKOPAVANJA OB SAVI

Na sprehodu ob reki Savi sem srečal prijazno gospodično, ki je brskala po kupu zamlje in nekaj izkala.Je arheologinja, morda, kajti od nje sem izvedel dosti zanimivih stvari.Resnično so arheologi odkrili zanimive stvari na tem predelu občine Sevnice.Je pa to šele začetek.V planu imajo preizkati še večji predel tega polja, saj po izpovedi domačinov, so na teh njivah pri oranju, večkrat zbrskali pravilno obdelano kamenje.Se nam obeta še eno Ajdovsko naselje?




Ko se sprehajaš po desnem bregu reke Save, ki je veliko delovišče, žal ali pa končno, naletiš na velike stroje , ki spreminjajo naravo.Pa ne samo to.Na dan so prišle stvaritve , ki so jih gradili pred 100 ali pred 1000 leti, ali marda še prej.




Obala Save je obložena, utrjena, urejena.Le kdo je to naredil in kdaj?So imeli prste vmes AJDI, preden so odšli na Ajdovski grad ?




To zloženo kamenje je del obale Save. Je tu bilo pristanišče?




Takoj za utrjeno brežino Save, so pri sondiranju tal našli komniti pod pravilnih oblik, ki bi lahko bil pod ali temelji neken stavbe.




Med gostim grmovjem na sami obali Save se skriva most, po katerem je bila speljana cesta, po kateri so vozili vozovi, ali pa so hodili vprežni voli, ko so vlekli plovila proti toku Save.Morda pa je še starejši, to bodo pokazale raziskave.




Most na desnem bregu Save, pod katerim teče majhen potoček.Iz tega lahko sklepemo, da je tik ob Savi nekoč potekala cesta.




Skupna jedilnica za arheologe.




In še fotka sanitarnega prostora.

Ni komentarjev: